Båtbesiktning i Grekland

Äntligen var dagen kommen då vi skulle resa till Grekland för att genomföra en besiktning på den båt vi var intresserade av. Vi tog flyget till Korfu och välkomnades av strålande solsken.

Första eftermiddagen tillbringades i den charmiga Korfu-stad där vi njöt av god grekisk mat och en underbar atmosfär.

Korfu stad

Nästa dag tog vi färjan från Korfu till Igoumenitsa på fastlandet, en resa som tog cirka två timmar. Vår hyrbil stod redo och tog oss till Lefkas där vi övernattade. Dagen efter var det äntligen dags för båtbesiktning av ”Hasta Luego III,” som låg på land i Cleopatra Marina nära Preveza.

Vid ankomsten till båten var både ägaren och besiktningsmannen redan igång. Besiktningen tog hela dagen, och inget lämnades åt slumpen – allt från skrov och segel till navigationsutrustning och motorer granskades noggrant. Vi noterade att pågick service vid kranen som skulle lyfta i båten dagen efter för sjöbesiktningen. För att vara på den säkra sidan dubbelkollade vid våran tid för lyftet och det skulle inte vara några problem.

Nästa dag väntade sjöbesiktningen (sea trial). Kranen som lyter i båten är en imponerande konstruktion som klarar av att lyfta 300 ton. Naturligtvis var det kö att lyfta båtar som inte hunnits med dagen innan då det var tekniska problem med kranen. Men solen sken, och vi njöt av värmen medan vi väntade.

Att lyfta en båt är alltid lite nervöst, men allt gick smidigt. I vattnet seglade vi ut i bukten utanför Preveza. Trots väderleksrapportens varningar om regn undvek vi det tills vi skulle hissa seglen. Då ökade vinden till cirka 30 knop (15 m/s), vilket gjorde att vi genast satte första revet i storseglet.

Innan vi lämnade båten gav besiktningsmannen oss en preliminär ”tummen upp”. Båten var i utmärkt skick och väl omhändertagen. Nu var det dags att lämna Preveza och köra till Igoumenitsa för att återlämna hyrbilen. Vid ankomst visade det sig att alla färjor, utom den sista för kvällen, var inställda på grund av dåligt väder. Men vi hann med den sista färjan och tidigt nästa dag flög vi tillbaka till Landvetter.

Vi var nu ett steg närmare att ”hitta en båt” för vårt äventyr! Kanske blir det att segla på Medelhavet och utforska Joniska öarna i Grekland nästa sommar…