Säkerhet vid långsegling

Är det inte väldigt farligt att segla över en ocean? Tänk om man seglar på en container eller en sovande val? Tänk om båten sjunker, tänk om…

Riskfritt är det såklart inte, men enligt statistiken är den vanligaste orsaken till olyckor inte under själva seglingen, utan snarare olyckor som inträffar när man är i hamn eller på land. Oavsett så är det avgörande att vara väl förberedd på alla eventualiteter, inklusive att sjukvård inte är tillgänglig långt ute på oceanen. Två kurser vi har gått för att förbereda oss är ”HLR med AED (hjärtstartare)” och ”Överlevnad till Sjöss”.

”Överlevnad till Sjöss” är en kurs som inte bara erbjuder teoretisk kunskap utan även praktisk träning, vilket är avgörande för att förstå hur man ska agera i en skarp situation. Vi fick möjlighet att utföra övningar som att hantera flytvästar, livflotte och att kasta hansa lina.

Som yngsta deltagare på kursen (med två minuter till godo) fick Linnea hedersuppdraget att blåsa upp första livflotten. Livflottarna är skänkta till SXK när dom inte längre går att använda pga ålder. Naturligtvis var första livflotten inte alls sammarbetsvillig. Efter lite arbete fick vi två livflottar att leka med. Sedan var det dags att hoppa i och försöka kravla sig upp i livflottarna, vilket är lättare sagt än gjort. Våra uppblåsbara flytvästar med hög flytkraft var såpass ivägen när man skulle ta sig upp att det var snudd på omöjligt, i alla fall väldigt svårt, i varmt vatten utan vågor i en simbassäng.

Vi insåg att om det värsta skulle inträffa och man behöver överge båten, är det avgörande att kliva ner i livflotten från båten, inte att simma till livflotten. Har man väl hamnat i vattnet så är det en stor risk att man inte klarar av att ta sig upp i livflotten. Här fanns det olika lösningar på livflottarna som fungerade olika bra. En viktigt detalj att undersöka när man köper en livflotte!

Att delta i kurserna blev inte bara en lärorik erfarenhet utan också en rolig familjeaktivitet som vi varmt rekommenderar. Att lära sig tillsammans och arbeta mot gemensamma mål är en del av resan mot resan!

Kvar för våran del återstår gå en mer sjukvårdsinriktad kurs, men det får bli till hösten.